Yrittäjät oppivat kokemuksista

Perjantaina 15.11.2014 tarkastettiin Jyväskylän yliopistossa DI Jouni Oksasen väitöskirja yrittäjävalmiudet ja niiden oppiminen – Perustaja- ja jatkajayrittäjien käsityksien eroja. Raportti on julkaistu sarjassa Jyväskylä Studies in Business and Economics 134. Tiedote löytyy osoitteesta https://www.jyu.fi/ajankohtaista/arkisto/2013/11/tiedote-2013-11-05-09-17-21-845800

Jouni on entinen opiskelijani HAMK ammatillisen opettajankoulutuksen yrittäjyyskasvatusryhmästä. Hän on toiminut ikänsä yrittäjänä eikä lainkaan opettajana muodollisesta pätevyydestään huolimatta. Jo opintojensa aikana hän ilmaisi kiinnostuksensa tutkia yrittäjien käsityksiä omasta oppimisestaan. Koska myös itselläni oli tuolloin samankaltaisia ajatuksia tutkia opettajien käsityksiä yrittäjyydestä, niin kävimme lukuisia mielenkiintoisia keskusteluja sekä yrittäjyydestä itsestään että fenomenografisesta tutkimusotteesta. Keskustelut ovat jatkuneet myöhemmin mm. yrittäjyyskasvatuspäivillä, joilla Jouni on käynyt esittelemässä tutkimuksensa edistymistä. Jouni kiittääkin esipuheessaan HAMK ammatillisen opettajankoulutuksen yrittäjyyskasvatusryhmässä saamiaan oppimiskokemuksia. Niinpä kävin Jounin karonkassa pitämässä hyvän akateemisen tavan mukaisen vastauspuheen.

Jounin tutkimuksen otsikossa ilmaistu päätulos, yrittäjät oppivat kokemuksista, on perusteltu tutkimuksessa laajasti pohjautuen niin jo olemassa oleviin tutkimuksiin että Jounin yrittäjiä haastattelemalla hankkimaan tutkimusaineistoon. Tutkimuksessa on pohdittu minusta erittäin laadukkaasti yrittäjän oppimista myös yrittäjyyskasvatuksen näkökulmasta. Suosittelen lämpimästi tarkempaa tutustumista väitöskirjaan.

Heikki Hannula
Lehtori, HAMK, ammatillinen opettajankoulutus

Kysy lisää

  • Heikki Hannula lehtori Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.