Nuoret uskaltavat yrittää ennakkoluulottomasti – vuoden 2014 parhaat NY-yritykset palkittiin Kajaanissa

Lukuvuoden mittainen Vuosi yrittäjänä -kokemus on hionut nuorista esiintymistaitoisia tiimipelaajia, mikä tuli todistetuksi NY Uskalla yrittää -finaalissa. Nuorten into ja usko omiin kykyihin yltää ohjelman yli: monella on jo jatkosuunnitelman yritystoiminnan jatkamiseksi valmiina.

Nuori Yrittäjyys ry:n Uskalla Yrittää -loppukilpailu kokosi Kajaaniin 28.-29. huhtikuuta 50 nuorten itse perustamaa NY-yritystä. Yritysideoita löytyi frisbeegolfkursseista siivouspalveluun ja pelifirmasta itsetehtyyn kosmetiikkaan. Myös kilpailuun kuuluvilla messuilla Kajaanin Prismassa myynti kävi kuumana.

 

– Näyttää siltä, että nuorten esiintymis- ja myyntitaidot paranevat vuosi vuodelta. Nämä nuoret uskovat itseensä ja taitoihinsa, sanoo Nuori Yrittäjyys ry:n toiminnanjohtaja Virpi Utriainen.

 

Kajaanissa käynnistyi Taivas+Helvetti -lahjoituskiertue nuorille

 

Uskalla Yrittää -finaalissa Taivas+Helvetti -kirjan tekijä Mika Mäkeläinen luovutti jokaiselle kilpailuun osallistuneelle nuorelle Taivas+Helvetti-kirjan. Kirja kannustaa nuoria uskomaan omaan kykyynsä toteuttaa unelmiaan ja innostaa nuoria harkitsemaan yrittäjyyttä uravaihtoehtona. Tempaus oli lähtölaukaus YES-verkoston kanssa toteutettavalle kirjajakelulle, jossa Taivas + Helvetti -kirja jaetaan kevään aikana 10 000:lle nuorelle.

 

Lukuvuoden 2013-2014 voittajat

 

NY Uskalla yrittää -finaalissa tuomaristo valitsi parhaat lukuvuonna 2013-2014 perustetut yritykset toisen asteen ja perusasteen sarjoissa.

 

Toisen asteen parhaaksi yritykseksi valittiin Pönttöpäät NY Ressun lukiosta Helsingistä. Yrityksen liikeideana on myydä itse tehtyjä linnunpönttöjä. Tuomariston vakuutti tapa, jolla yritys loi ideasta toimivan yrityksen ja rakensi sille tarinan, jolla tuotteesta tehdään enemmän kuin esine. Tuomaristoa ilahdutti myös, että jokainen ryhmän jäsen on vahva lenkki tiimissä.

 

Perusasteen yrityksistä parhaaseen sijaan ylsi E.T. UF (Högstadiet i Petalax, Petolahti). Yrityksen liikeideana on myydä kierrätysmateriaalista tehtyjä lyhtyjä ja sytykkeitä. Voitto heltisi persoonallisilla tuotteilla, joissa sisustuselementti yhdistyi kierrätykseen ja käytännöllisyyteen. Tuomaristo arvosti myös selkeästi roolitettua tiimiä, positiivista asennetta, esiintymistaitoa ja potentiaalia jatkaa oikeana yrityksenä.

 

Finaalissa valittiin myös paras messuosasto (Berg UF), myyjä (Jenni Parpala Kiffel NY:stä), tuote (Powerflat UF:n hiustenmuotoiluvälineiden kuumankestävä suojapussi) ja palvelu (Kiffel NY:n siivouspalvelu), yritysesittely (perusaste: Melody NY ja toinen aste: Pönttöpäät NY) ja messuväen suosikki (Maitotyttö NY).

 

LISÄTIEDOT

Finaalisivusto: uskallayrittaa.fi

 

Jos tahdot tietoa miten NY:n ohjelmia toteutetaan omalla paikkakunnallasi tai jaetaanko omalla alueellasi Taivas + Helvetti -kirjoja valmistuville nuorille, ota yhteyttä lähimpään YES:iin. Yhteystiedot löydät sivulta www.yes-keskus.fi.

 
Nuori Yrittäjyys ry eli NY tarjoaa yrittäjyys- ja kuluttajakasvatusta tukevia opinto-ohjelmia 7–25 -vuotiaille nuorille koulujen ja oppilaitosten kautta. NY Yrittäjyyskasvatuksen polku on kymmenen opinto-ohjelman kokonaisuus, joka tarjoaa käytännönläheisiä yhteistyömuotoja nuorten yrittäjyysasenteen, työelämävalmiuksien sekä oman talouden hallinnan vahvistamiseen. NY-ohjelmat tukevat opetusta eri kouluasteilla opetussuunnitelman tavoitteiden mukaisesti. Tekemällä oppimiseen perustuva toiminta vahvistaa myös konkreettisesti nuorten ja elinkeinoelämän yhteistyötä. NY on voittoa tavoittelematon yhdistys, ja se kuuluu kansainväliseen kattojärjestöön Junior Achievement Worldwideen. Suomessa toiminta alkoi vuonna 1995.
 
NY Vuosi yrittäjänä -ohjelma
      
NY Vuosi yrittäjänä -ohjelma on suunnattu perusasteen 9.-luokkalaisille ja toisen asteen opiskelijoille. Ohjelmassa nuoret perustavat oikealla rahalla toimivan miniyrityksen. Nuoret saavat oma-aloitteisesti suunnitella yrityksensä liikeidean sekä toteuttaa sen mukaista yritystoimintaa lukuvuoden ajan. NY-yritys tarjoaa nuorille oppimisympäristön, jossa nuoret oppivat työelämätaitoja, yrittäjämäistä asennetta ja toimintatapaa jo opiskeluaikana ja pääsevät hyödyntämään opittuja taitoja käytännössä. Tänä lukuvuonna NY Vuosi Yrittäjänä -ohjelma on ollut suositumpi kuin koskaan aiemmin: ohjelmassa on mukana yli 4 000 nuorta ja NY-yrityksiä on perustettu 1 350.

 

Nuori Yrittäjyys ry, 30.4.2014