Harjoitusyritys on korkeakouluopiskelijoiden pikakaista yrittäjäksi

Nuori Yrittäjyys ry:n korkeakouluille suunnatun NY Start Up -ohjelman lukuvuoden parhaat yritykset valittiin torstaina Helsingissä. Tänä vuonna voiton nappasivat jonotussovellus ja kaupunkikohtainen blogiportaali.

NY Start Up -ohjelmassa korkeakouluopiskelijat pääsevät kokeilemaan käytännön yrittäjyyttä opiskeluaikana. Lisäbuustia yrittäjyyteen antoi torstaina 8.5. pidetty NY Start Up -finaali, jossa nuoret pääsivät esittelemään yritystään yleisölle ja kisaamaan palkinnoista.

– NY Start Up -ohjelman tavoitteena on tarjota realistisia kokemuksia työelämästä, tulevaisuuden työn taidoista ja opiskeltavan alan työmahdollisuuksien tunnistamista. Suomessa on lähes 40 000 akateemista työtöntä, joten on enemmän kuin ajankohtaisempaa tarjota mahdollisuus korkea-asteen opiskelijoille nähdä itsensä työllistämisen mahdollisuus yrittäjänä. NY Start Up -ohjelma tarjoaa yrittäjyysoppeja matalalla kynnyksellä niille 97 % nuorista, joiden haaveissa ei ole globaali, skaalaava ja myytävä startup, vaikka ohjelmassa saavutettu draivi voi johtaa siihenkin, sanoo Nuori Yrittäjyys ry:n toiminnanjohtaja Virpi Utriainen.

Parhaat 2014

Vuoden parhaaksi korkea-asteen yritykseksi valittiin Blokut NY, jonka liikeidana on turkulainen blogiportaali kaduilla.fi. Opiskelijat yrityksen takana ovat Anni Kostiainen (Turun AMK), Mirjami Asikainen (Humak) ja Hanna Eklund (Humak). Tuomariston vakuutti tiimin energia ja selkeät tulevaisuudensuunnitelmat. Myös opiskelijoiden oppimisprosessi ohjelman aikana oli vaikuttavaa.

Blokut NY palkitaan kisamatkalla NY-yritysten EM-finaaliin 2-4.7.2014 Amsterdamiin Hollantiin, jossa se edustaa Suomea.

Finaalissa myönnettiin myös Hyundain Brilliant Young Entrepreneur -palkinto ja 15 000 euroa yritystoiminnan kehittämiseen yritykselle, jolla on paras kasvupotentiaali. Tavoitellun palkinnon voitti MOBILE.QUEUE YE Metropolia Ammattikorkeakoulusta Helsingistä. Yrityksen liikeidea on sovellus, jonka mahdollistaa jonottamisen eri yritysten palvelupisteisiin etänä, jolloin jonotusnumeron voi tilata vaikka kotona ja jonotusajan käyttää hyödyllisemmin.

Tuomaristo kehui MOBILE.QUEUE YE:n tiimin myyntikokemusta, osaamisalueita ja positiivista asennetta. Jonotussovellus on konreettinen, valmis käyttöön ja sille on markkinat olemassa. Kansainvälisen NY-yrityksen muodostavat opiskelijat Kätlin Jurs, Shi Zhen, Jisa Greus, Hai Sun ja Minja Smura.

Start Up -finaalissa palkittiin myös Turun kauppakorkeakoulun opiskelijoiden Henrik Skogströmin ja Niko Vähäsarjan Näyttämö NY parhaasta yritysesittelystä.

Finaalin tuomareina toimivat Nina Kåla Fenniasta, Inka Kiuru JULJA Finland Oy:stä, Pia Ramm-Schmidt SEB Finlandilta ja Sami Takaneva Hyundai Motor Finland Oy:stä.

Viime vuonna Start Up -ohjelmassa Hyundain 15 000 euron starttirahan voitti oman naistenvaatemerkin kehittänyt turkulaisyritys JULJA, joka on voittonsa jälkeen niittänyt mainetta niin Suomessa kuin ulkomaillakin. JULJA on valittu mukaan heinäkussa 2014 starttaavalle Made in Designland -kiertueelle, joka vie suomalaisia kasvuyrityksiä Yhdysvaltoihin esittelemään tuotteitaan ja palvelujaan. JULJAa kuvattiin myös NY:n kattojärjestö JA-YE Europen mikrodokumenttiin, joka esittelee NY-yritysten menestystarinoita yrittäjyydestä haaveileville eurooppalaisnuorille.

Blokut NY
kaduilla.fi
facebook.com/kaduilla

MOBILE.QUEUE YE
twitter.com/MobileQueue

NÄYTTÄMÖ
nayttamo.com
facebook.com/nayttamo
twitter.com/nayttamo

jastartup.com
www.nuoriyrittajyys.fi

Jos tahdot tietoa miten NY:n ohjelmia toteutetaan omalla paikkakunnallasi, ota yhteyttä lähimpään YES:iin. NY:n aluepalveluja tarjoavat alueelliset YES:it kautta maan. Yhteystiedot löydät sivulta www.yes-keskus.fi.

Nuori Yrittäjyys ry

Nuori Yrittäjyys ry eli NY tarjoaa yrittäjyys- ja kuluttajakasvatusta tukevia opinto-ohjelmia 7–25 -vuotiaille nuorille koulujen ja oppilaitosten kautta. NY Yrittäjyyskasvatuksen polku on kymmenen opinto-ohjelman kokonaisuus, joka tarjoaa käytännönläheisiä yhteistyömuotoja nuorten yrittäjyysasenteen, työelämävalmiuksien sekä oman talouden hallinnan vahvistamiseen. NY-ohjelmat tukevat opetusta eri kouluasteilla opetussuunnitelman tavoitteiden mukaisesti. Tekemällä oppimiseen perustuva toiminta vahvistaa myös konkreettisesti nuorten ja elinkeinoelämän yhteistyötä. NY on voittoa tavoittelematon yhdistys, ja se kuuluu kansainväliseen kattojärjestöön Junior Achievement Worldwideen. Suomessa toiminta alkoi vuonna 1995.

NY Start Up -ohjelma

NY Start Up -ohjelma on suunnattu korkea-asteen opiskelijoille. Ohjelmassa opiskelijat perustavat oikealla rahalla toimivan miniyrityksen lukuvuoden ajaksi. NY Start Up tarjoaa valmiin toimintaympäristön luovuudelle ja innovaatioille ja mahdollistaa oman idean kokeilemisen käytännössä. Ohjelmassa opiskelijat voivat harjoittaa työelämätaitoja ja saavat realistisen kuvan siitä, millaista on työskennellä omassa tai pienessä yrityksessä.