Yrityksille

Yrittäjä! Oletko ajatellut yrityksesi tulevaisuutta? Oletko ajatellut tulevaa työvoimaa?

Oletko tiennyt, että Suomi on täynnä fiksuja nuoria kasvamassa työelämään? Missähän he ovat? Miten heihin saa yhteyden? He ovat koulussa! Lähempänä kuin luuletkaan. Oletko tiennyt, miten koulu tänään valmistaa nuoria työelämään? Jo yli 10 vuotta yrittäjyys on kuulunut koulussa opetettaviin taitoihin – miten? Yrittäjyyskasvatus on avainsana. Tässä sinulle tietopaketti. Tästä löydät vinkkejä ja esimerkkejä , miten toimia yrittäjyydestä kiinnostuneiden nuorten kanssa! Ja mistä heidät löytää.

Mitä on yrittäjyyskasvatus?

Yrittäjyyskasvatus käsitteenä liittyy selkeästi sekä yrittäjyyteen että kasvatukseen, ja keskustelua onkin käyty siitä, kumpaan yrittäjyyskasvatus liitetään läheisemmin. Tähtääkö yrittäjyyskasvatus yrittäjien määrän lisäämiseen vai oppilaiden kansalaistaitojen kehittämiseen, yrittäjämäiseen ajatteluun? Opetusministeriön raportissa yrittäjyyskasvatuksen tavoitteiksi mainitaan myönteisten yrittäjyysasenteiden lisääminen, yrittäjyyteen liittyvien tietojen ja taitojen kehittäminen ja uuden yrittäjyyden aikaansaaminen (Opetusministeriö/EU parlamentti & komissio 2009). Näin ollen yrittäjyyskasvatuksella on merkitystä sekä yritystalouden kasvulle että oppilaan kansalaistaitojen kehittymiselle.

Miksi yrityksen kannattaa osallistua yrittäjyyskasvatukseen?

Koulun tulee taata oppilaalle valmiudet, joiden turvin hän selviytyy tulevaisuuden muuttuvassa maailmassa. Nykyiset työyhteisöt ovat muuttumassa. Rutiininomaiset työt vähenevät tietotekniikan ja globalisaation ansiosta. Toisen palveluksessa olevalta työntekijältä ja itsenäiseltä yrittäjältä edellytetään nykyään hyvin samanlaisia taitoja, kuten yhteistyökykyä, aktiivista tietojen hankintaa sekä kykyä arvioida asioita eri näkökulmista. Nämä ovat osa yrittäjän identiteettiä, joka kasvaa yrittämisen myötä. Tämä kehitys alkaa jo koulussa yrittäjyyskasvatuksen tunneilla. Kouluympäristö ei kuitenkaan riitä antamaan todellista kuvaa työelämästä. Siihen tarvitaan kosketus oikeaan työpaikkaan, oikeaan yritykseen. Yhteistyö yrityksen kanssa motivoi, innostaa ja opettaa, sillä työ on paras opettaja.

Kontakti tulevaisuuden osaajiin

Yrityksen täytyy aina miettiä toimintaansa eteenpäin. Mistä löytyvät tulevaisuuden työntekijät? Yhteistyössä nuori saa ehkä ensimmäisen kosketuksensa työelämään, ja yritys saa kontaktin tulevaisuuden osaajiin. Yhteistyö oman toimialueen oppilaitosten kanssa luo kuvaa yrityksestä hyvänä työnantajana. Nuoren kesätyöpaikka tai työharjoittelu yrityksessä saattaa johtaa pysyvään työsuhteeseen.

Ja vaikka yritys ei havittelisikaan uusia työntekijöitä koulun penkiltä, yhteys kouluihin ja nuoriin muokkaa nuorten asenteita yritysmyönteisiksi. Sijoitus nuoriin ja erityisesti yrittäjyyskasvatukseen on sijoitus tulevaisuuteen.

Yritys saa yhteistyöstä hyvää mainetta haluttuna työpaikkana ja hyvänä työnantajana, työntekijöitä tulevaisuudessa ja PR:ää ympäröivän yhteiskunnan silmissä vastuullisena toimijana.

Lisäksi yritys on hyödyksi yrittäjyyskasvatuksen opetukselle tarjoamalla opiskelijoille tietoja ja kokemuksia yrittäjyydestä.

Myös opettajat saavat lisätietoa yrittäjyydestä opetuksensa monipuolistamiseksi.

Kysy lisää

  • Anne Tiikkala Opettaja, opettajankouluttaja, Turun normaalikoulu +358 40 867 6915 Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
  • Eliisa Troberg +358 40 5123681 Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
  • Marja-Leena Ruostesaari +358 50 5505545 Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.